Foglalkozások 2013/2014-ben

Ebben az évben a Texas Instruments MSP430 mikrovezérlőinek programozásával ismerkedtünk meg, egy rendkívül egyszerűen kezelhető programfejlesztői környezet, az Energia IDE segítségével.

Javasolt tananyag:

2014. május 22.

Az évad utolsó foglalkozásán az alábbi témakörökről esett szó:
  • Kitekintés, további lehetőségek
  • A június 9-i bemutató előkészítése
  • A jövő évi tervek megbeszélése.

Előadásvázlatok és bemutatók:

 talk17:  Kitekintés, további lejhetőségek

2014. május 8.

Ezen a foglalkozáson a 8x8-as LED mátrix kijelző vezérlésével ismerkedtünk meg. A sorokbe és oszlopokba szervezett LED-ek vezérlése legegyszerűbben a MAX7219 IC segítségével oldható meg, amely mellesleg 7-szegmenses kijelzők vezérlésére is használható. A MAX7219 IC saját adatmemóriával rendelkezik és a LED-ek multiplex meghajtását autonóm módon végzi. A meghajtó IC beépített áramkorlátozással is rendelkezik, így nincs szükség áramkorlátozó ellenállások beépítésére. A MAX7219 IC soros (SPI) buszon vezérlhető, melyre több egység is felfűzhető. A felfűzött modulokkal nagyobb kijelző felületet (8x32 vagy 16x32 képpont) is kialkíthatunk. A mintaprogramokban egy illetve max. 4 db felfűzott kijelző vezérlését mutattuk be.  

Előadásvázlatok és bemutatók:

 talk16:  LED mátrix vezérlése MAX7219 IC-vel

 MAX7219 IC adatlapja

 LED8x8 1088AS kijelző adatlapja

Lab16: LED mátrix vezérlése MAX7219 IC-vel - Energia példaprogramok
Fényújság LED 8x8-as kijelzővel (LED8x8_MAX7219_LedControl.wmv)
 Fényújság sorbakötött kijelzőkkel (LED8x8_MAX7219_cascaded.wmv)

2014. április 24.

Ezen a foglalkozáson az eredetileg a Nokia 5110 telefonhoz kifejlesztett grafikus LCD kijelzővel ismerkedtünk meg. A mintaprogramok ízelítőt adnak abból, hogyan használhatjuk ezt a kijelzőt a korábban már bemutatott szenzorok (MCP9700A analóg hőmérő, DHT22 relatív páratartalom mérő) mérési adatainka kijelzésére. Az LCD_5110_SPI programkönyvtár minimális bővítésével pontraszteres képeket is meg tudunk jeleníteni.


Előadásvázlatok és bemutatók:

2014. április 3.

Ezen a foglalkozáson szervó motorok vezérlésével foglalkoztunk. Az első mintapélda végigpásztázza a 0-180 fokos tartományt (ez a szervó gyors kipróbálására jó). A második és harmadik példában analóg (potméter a P1.4 lábon), illetve digitális (soros porton beérkező adat) vezérlésre mutatunk be egy-egy példát. A negyedik mintaprogram egy nagyon egyszerű, két szervóval megépíthető lépegető robot vezérlését látja el. A robot gyakorlati megvalósításához tippeket tudok adni, de a mechanikai kivetelezés otthoni feladat, s az otthoni lehetőségek függvénye.Link: http://blog.vinu.co.in/2012/06/two-servo-walking-robot-using-ti.html

Előadásvázlatok és bemutatók:

2014. március 20.

Ezen a foglalkozáson is a hétszegmenses LED kijelzők voltak terítéken. Az előadásban bemutatott kapcsolás lehetővé teszi a multiplexelés nélküli vezérlést. Gyakorlati útmutatót is kaptunk arra, hogy az előző foglalkozáson kapott alkatrészekből hogyan tudjuk egyszerű eszközökkel, házilag megépíteni a kétszámjegyű kijelzőt,  amelyet például egy hőmérő alkalmazásban hasznosíthatunk. A megépítendő áramkör kipróbálásához természetesen mintaprogramokkal is megismerkedtünk.


Előadásvázlatok és bemutatók:

2014. március 6.

Ezen a foglalkozáson hétszegmenses LED kijelzőkkel foglalkoztunk. A kijelző bekötése és a kiírás kipróbálása után megismerkedtünk a portbővítésre is használható 74HC595 IC-vel és az SPI kommunikáció alapjaival. Ezek felhasználásával egy kétszámjegyű kijelzőt építettünk,  amelyet például egy hőmérő alkalmazásban hasznosíthatunk.  

Előadásvázlatok és bemutatók:

2014. február 20.

Ezen a foglalkozáson alfanumerikus folyadékkristályos kijelzőkkel ismerkedtünk meg, amelyek ipari szabványnak tekinthető módon sokféle készülékben megtalálhatók (pl. a SPAR előterében a tejárúsító automatában is). A bekötés és a kiírás kipróbálása után egy feszültségmérőt és egy hőmérő alkalmazást készítettünk.

Előadásvázlatok és bemutatók:

2014. február 6.

Ezen a foglalkozáson olyan digitális szenzorokkal foglalkoztunk, amelyek I2C ("kétvezetékes") kommunkáció segítságável olvashatók ki. Az első mintapélda a Microchip TCN75 hőmérője (más gyártó LM75 típusjelzéssel készít hasonlóan kezelhető hőmérőt). A második bemutatott eszköz egy Bosch gyártmányú BMP180 digitális légnyomásmérő, amelyet időjárás előrejelzésre (barométer) vagy navigációra (magasságmérés) használhatunk.

Előadásvázlatok és bemutatók:

2014. január 23.

Ezen a foglalkozáson digitális szenzorokkal foglalkoztunk. Az első mintapélda egy ultrahangos távolságmérő, amely egy HC-SR04 szenzoron alapul. A második alkalmazásnál egy DHT22 kombinált szenzort használtunk, amely relatív páratartalmat és hőmérsékletet mér. A szenzorből kiolvasott eredményeket az előző foglalkozáson már bemutatott PC alkalmazással grafikusan is megjelenítjük, kívánságra naplózás is végezhető.

Előadásvázlatok és bemutatók:

2014. január 9.

Ezen a foglalkozáson analóg jeleket mértünk (MCP9700 analóg hőmérő jele, CdS fotoellenállást tartalmazó feszülségosztó jele), majd programjainkat kombináltuk (szimultán mérés két csatornában). A hőmérő jelét egy PC alkalmazással grafikusan is megjelenítettük, amelyben kívánságra naplózás is végezhető.

Előadásvázlatok és bemutatók:

2013. december 19.

Ezen a foglalkozáson a hangkeltéssel a változtatható színű (RGB) LED-ek vezérlésével kapcsolatos programjainka kombináljuk, hogy a LED a zene ütemére villogjon, illetve a hangmagasság változásait is jelezze. Ha nem is fényorgona, vagy diszkólámpa, de valami hasonló...

Előadásvázlatok és bemutatók:


2013. december 5.

Ezen a foglalkozáson a hangkeltéssel és egyszerű dallamok lejátszásával foglalkozunk. 

Előadásvázlatok és bemutatók:


2013. november 21.

Ezen a foglalkozáson a változtatható színű (RGB) LED-ek vezérlésével foglalkoztunk. Először az alapszíneket egyenként villogtattuk, majd az alapszínek kombinálásával kevert színeket is előállítottunk. A folyamatos színátmenetet biztosító mintapélda pedig akár dísztárgyak dekoratív megvilágítására is használható.

Előadásvázlatok és bemutatók:


2013. november 7.

Ezen a foglalkozáson az I/O portok kezelésével kapcsolatos ismereteinket mélyítettük el. Megismerkedtünk a C nyelv bitfaragó műveleteivel, az analóg I/O műveletekkel, s egy egyszerű programon keresztül a külső programmegszakítások használatával is.

Előadásvázlatok és bemutatók:


2013. október 24.

Ezen a foglalkozáson nem vettünk új anyagot, hanem az előző foglalkozáson bemutatott példaprogramokkal próbáltuk ki az Energia fejlesztői környezetet, s a Launchpad kártyára történő programletöltést. 

2013. október 17.

Ezen a foglalkozáson a gyakorlatban is kipróbáltuk az Energia fejlesztői környezetet, s a Launchpad kártyára történő programletöltést.

Előadásvázlatok és bemutatók:


2013. október 3.

Az első előadásban megismerkedtünk a mikrovezérlő fogalmával, alkalmazási területeivel, a különböző gyártmánycsaládok jellemző paramétereivel. Áttekintettük a Texas Instruments olcsó mikrovezérlő kártyáinak választékát, s megismerkedtünk az ezévi munkához kiválasztott MSP-EXP430G2 Launchpad kártya, valamint a kártya központi részét képező MSP430G2553 mikrovezérlő felépítését. Számba vettünk néhány egyszerű projektet ezek többsége már szerepelt a tavaszi kiállításunkon is), s ezek körülbelül felvázolják, hogy az év során körülbelül milyen célokat tűzhetünk ki magunk elé.


A második előadásban az Energia integrált programfejlesztői környezettel ismerkedtünk meg, amely a Wiring, illetve az Arduino IDE leszármazottja. Egy egyszerű program (LED villogtatása) C és Energia (Wiring) nyelvű forráskódjának összehasonlításából megállapítottuk, hogy a hardver absztrakciók és az előregyártott könyvtári függvények miatt az Energia/ Wiring nyelvű program egyszerűbb és áttekinthetőbb.

Előadásvázlatok és bemutatók: